Projectleider Renovatie Piet Heintunnel (154626396)

Amsterdam  ‐ Remote
This project has been archived and is not accepting more applications.
Browse open projects on our job board.

Keywords

Cluster

Description

Startdatum:
Einddatum:
Optie op verlenging: Ja
Aantal uur per week: 24
Sluitingsdatum: om 08:00 uur

De Piet Heintunnel is een Amsterdamse stadstunnel die het centrum van Amsterdam verbindt met het Zeeburgereiland. De tunnel heeft een lengte van 1500 meter en bestaat uit drie buizen waarvan er twee bestemd zijn voor het autoverkeer en één voor een dubbelsporige trambaan (IJtram). De autotunnel is in 1997 in gebruik genomen, de tramtunnel werd in 2005 in gebruik genomen voor de IJtram (lijn 26) tussen station Amsterdam Centraal en IJburg.
 
Het project Renovatie Piet Heintunnel betreft een grootschalige renovatie van deze inmiddels 20 jaar oude tunnel. Dit is een complex multidisciplinair project dat bestaat uit verschillende onderdelen die in nauwe samenhang met elkaar zullen worden uitgevoerd. De belangrijkste onderdelen zijn het voorbereiden van het bestuurlijk besluitvormingsproces, het voorbereiden van de vergunningsaanvragen (omgevingsvergunning en openstellingsvergunning), de aanbestedingstechnische en tunneltechnische voorbereidingen voor de uitvoering van de renovatie, het renovatieproject zelf, de externe communicatie en de beheersing van bereikbaarheid en verkeershinder tijdens het project en de openstelling en overdracht van de tunnel aan de Tunnelbeheerorganisatie.
 
Het project kent  een voorgeschiedenis. De voorbereiding is gestart in april 2016 en het project bevindt zich nu in de laatste fase van voorbereiding voor de aanbesteding. In maart 2018 zal het voorbereidingsbesluit worden genomen ten behoeve van de uitvoeringsfase, die zal starten in het voorjaar van 2019. Voorzien wordt dat de tunnelrenovatie in twee fasen zal worden uitgevoerd, waarbij in de eerste fase de nadruk ligt op het voldoen aan de wettelijke eisen (WARVW 2013) en de aanpak van de meest urgente aanpassingen. De tweede fase zal in de loop van 2020 plaatsvinden.
De Piet Heintunnel speelt een belangrijke rol in de bereikbaarheid van het centrum van Amsterdam en een minimale verkeershinder is daarom een belangrijk aspect van de projectuitvoering. Mede hierom valt dit project onder de Regeling Risicovolle Projecten, waardoor het extra politieke en bestuurlijke aandacht heeft. Het project wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met de andere betrokken gemeentelijke diensten, zoals de verschillende RVE's van de cluster Ruimte en Economie en met name met de Tunnelbeheerder. Daarnaast spelen ook  stakeholders als de Veiligheidsbeambte en de Omgevingsdienst Noordzeekanaal een belangrijke rol.
 
De renovatie Piet Heintunnel is onderdeel van een grotere tunnelopgave binnen de gemeente Amsterdam. Om goed gesteld te staan voor deze totale tunnelopgave, nu en in de toekomst, is in samenwerking met de ambtelijke opdrachtgever en tunnelbeheerorganisatie een kwaliteitsslag gaande. Alhoewel dit proces nog prematuur is, kan al wel worden gesteld dat van de projectleider Renovatie Piet Heintunnel een actieve bijdrage aan dit proces wordt verwacht.

Werkzaamheden
De projectleider is als leider van het projectteam integraal verantwoordelijk voor de projectsturing en opdrachtrealisatie. Hij of zij is verantwoordelijk voor de hoofdaspecten van het project: tijd, geld, en projectscope. Onder zijn of haar leiding wordt, op basis van de projectopdracht, het projectplan opgesteld en uitgevoerd. In dit projectplan, dat wordt vastgesteld door de Ambtelijk Opdrachtgever, wordt invulling gegeven aan de doorstart van het project, zowel globaal voor het gehele project als voor de eerste uitvoeringsfase. Het projectplan wordt opgesteld in lijn met de Amsterdamse Standaard voor Projectmatig Werken (PBI, Planvorming, Besluitvorming Infrastructuur). De projectleider legt verantwoording af aan de Ambtelijk Opdrachtgever.
 

  • De projectleider werkt in nauwe samenwerking met de Ambtelijk Opdrachtgever aan de politieke en bestuurlijke voorbereidingen die noodzakelijk zijn om tot het uitvoeringsbesluit te komen.
  • Daarnaast is de projectleider, samen met het projectteam, verantwoordelijk voor  de aanbesteding van de eerste fase van het renovatieproject.
  • Verder geeft de projectleider sturing aan het  proces om te komen tot acceptatie van het tunnel-renovatie ontwerp door de Tunnelbeheerder alsmede  het voorbereiden van de vergunningsaanvragen bij de Omgevingsdienst. Het gaat hierbij over de omgevingsvergunning en de openstellingsvergunning. De Tunnelbeheerder draagt, volgens de WARVW 2013, de uiteindelijke verantwoording voor deze aanvraag.
  • De projectleider geeft leiding aan het projectteam dat is opgezet volgens het IPM-model. Dit is een bestaand team waarin alle rollen zijn ingevuld en over de benodigde kennis en ervaring beschikt. Indien noodzakelijk kan, gedurende het project, externe kennis of ervaring worden aangetrokken.
  • De projectleider rapporteert periodiek aan de Ambtelijk Opdrachtgever en, wanneer relevant, ook aan de Tunnelbeheerder, de Stuurgroep Tunnels en aan de Bestuurlijk Opdrachtgever.
  • Daarnaast heeft de projectleider een tweewekelijks overleg met de Ambtelijk Opdrachtgever waarin, op basis van het projectplan, voortgang, risico's, knelpunten en mogelijk te nemen besluiten worden besproken.
  • Tenslotte is de projectleider, naast het project Renovatie Piet Heintunnel, ook betrokken bij de coördinatie en afstemming met de overige relevante tunnel- en infraprojecten die gedurende het renovatieproject in de stad spelen. Daarbij gaat het om het adviseren over de koers van de organisatie, het implementeren van verbeterslagen in de projectorganisatie(s) en coachen van collega's.
Start date
ASAP
Duration
12 months
From
Matchd
Published at
16.11.2017
Contact person:
Peter Nieuwpoort
Project ID:
1452940
Contract type
Freelance
Workplace
100 % remote
To apply to this project you must log in.
Register